Alkohole wielowodorotlenowe, kwasy karboksylowe i fermentacja alkoholowa to kluczowe zagadnienia w chemii organicznej. Alkohole wielowodorotlenowe (poliole) to związki zawierające więcej niż jedną grupę hydroksylową. Kwasy karboksylowe to pochodne węglowodorów z charakterystyczną grupą karboksylową. Fermentacja alkoholowa to proces biochemiczny prowadzący do powstania etanolu. Omówiono właściwości, otrzymywanie i zastosowania tych związków, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholu etylowego, kwasu mrówkowego i octowego.
• Alkohole wielowodorotlenowe jak glikol i gliceryna mają szerokie zastosowanie w przemyśle.
• Kwasy karboksylowe tworzą szereg homologiczny, począwszy od kwasu mrówkowego.
• Fermentacja alkoholowa to kluczowy proces w produkcji napojów alkoholowych i bioetanolu.
• Omówiono reakcje charakterystyczne dla alkoholi i kwasów karboksylowych.
• Przedstawiono właściwości fizyczne i chemiczne oraz zastosowania omawianych związków.