Knowunity
Dziel się wiedzą
Biologia /
układ pokarmowy człowieka
Olga;)
1325 Followers
Udostępnij
Zapisz
604
8/3/7
Notatka
zagadnienia: sacharydy, białka; lipidy; witaminy; budowa i funkcje; trawienie i wchłanianie; choroby
UKŁAD GALL BLADDER CERN L'IVER MOUTH LEA SALIVARY GLAND ESOPHAGUS STOMACH L'ARGE INTESTINE APPENDIX SMALL INTESTINE PANCREAS 1582 RECTUM POKARMOWY дастатках Sacharydy (węglowodany) - związki organiczne o budowie aldehydlowo-ketonowej, zawierające grupy hydroksylowe. . Funkcje źródko energii materiak zapasowy - glikogen magazynowany jest w wątrobie i mięśniach 1. węglowodany przyswajalne 2. węglowodany nieprzyswalajne - triozy •alde hyd glicerynowy . . 3C ● tatwo trawione, a następnie wchłaniane i wykorzystywane przez organizm należą mono-, di- i polisacharydy . nie ulegają trawieniu i nie pełnią wartości odżywczych należą polisacharydy o funkcji budulcowej znajdują się w pokarmach pochodzenia roślinnego (wkry proste). monosacharydy Acząsteczka o funkcji zapasowej GC pentozy •ryboza •deoksyryboza 6c heksozy • galaktoza glukoza дшкого fruktoza SACHARYDY BŁONNIK POKARMOWY grupa związków nieprzyswajalnych dla człowieka 2-10 oligosacharydy 2 obniżenie ciśnienia krwi (dwucukry) disacharydy Laktoza sacharoza glukoza+galaktoza glukoza + fruktoza mà tord glukora + glukora przyspiesza perystaltykę jelit - zapobiega zaparciom zmniejsza uczucie głodu - pęcznieje w żołądku, wpbywa na ośrodek sytości wspomaga rozwój mikrobiomu jelit spowalnia rozkład enzymatyczny węglowodanów - utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi celuloza, pektyny, lignina nie może być trawiony - układ pokarmowy człowieka nie zawiera odpowiednich enzymów funkcje zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów - tworzy kompleksowe związki z kwasami żółciowymi i sterolami zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego wiąże metale ciężkie, toksyny bakteryjne i toksyny pochodzące 2 grzybów wiąże jony sodu ^^-100 polisacharydy • skrobia • celuloza •chityna • glikogen pektyna ● -(wkry złożone) • inulina Orzechy otręby, musli, ryż, nasiona roślin strączkowych Owoce warzywa maka pełnoziarnista i produkty z niej wytwargane Dinamaka former Biakka (proteiny)- biopolimery utworzone z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Funkcje: główny budurec komórek tkanek wchodzą w skład enzymów tworzą przeciwciała Biatka zbudowane są 2 aminokwasów. tworzą białko ferrytyne przechowującą jony żelaza tworzą hemoglobinę udział w transporcie substancji pomiędzy komórką a jej otoczeniem endogénne -syntetyzowane w organizmie - należą: alanina (Ala) arginina (Arg) asparagina (Asn) . ● "glicyna (Gly) prolina (Pro) •seryna (Ser) • asparaginian (Asp)·tyryna (Tyr) glutamina (Gln)...
Pobierz aplikację
•cysteina (Cys) *glutaminian (gl) ryby. ● . ● ● umożliwiają ruch (tworzą aktynę i miozynę) tworzą hormony reguluja procesy genetyczne udział w przekazywaniu informacji . orzechy egzogenne - muszą być dostarczane z pokarmem - należą: Biatka dostarczone w pokarmie rozkładane są do aminokwasów, a następnie wchkaniane do krwioobiegu i transportowane do komórek. nabiał fenyloalanina (Phe) -histydyna (His) • izoleucyna (Ile) ·Leucyna (Leu) •kzyna (Lys) zostają wytworzone biatka własne organizmu - synteza odbywa się na rybosomach zgodnie z informacją zawartą W DNA i mRNA 1. biakka pełnowartościowe w swoim składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach biakka pochodzenia zwierzęcego 2. biakka niepełnowartościowe w swoim składzie wykazują braki (ilościowe wo jakościowe) aminokwasów egzogennych białka pochodzenia roślinnego •metionina (Met) treonina (Thr) • tryptofan (Trp) •walina (Val) obrębie komórki -nasiona roślin strączkowych mięso ہنامہ منہ Lipidy (tbuszcze) -estry glicerol i kwasów tłuszczowych Funkcje: energetyczna magazynująca w tkance tłuszczowej stanowią material zapasowy regulacyjna - tworzą hormony steroidowe strukturalna - skład bbon biologicznych Tłuszcze występują - →niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)- posiadają dwa lub więcej wiązań wodorowych orzechy należą kwas arachidonowy ● w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. zawierają nasycone kwasy tłuszczowe - częste spożycie sprzyja rozwojowi miażdżycy kwas linolowy kwas linolenowy organizm nie jest w stanie ich wytwarzać - muszą być przyjmowane z pokarmem rola . ochronna nośnik dia substancji biologicznie czynnych termoizolacyjna hamują wydzielanie soku żołądkowego mediatory odczynu zapalnego z NNKT tworzone są m.in. prostaglandyny - hormony tkankowe działające miejscowe powodują skurcz lub rozkurcz mięśni gładkich proste -tkuszcze właściwe - woski LIPIDY złożone - fosfolipidy -glikolipidy karetenoidy -karoten - ksantofil ryby morskie izoprenowe oleje roślinne steroidy - cholesterol substancja wyjściowe do syntezy kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3 składnik lipoprotein LDL -odklada cholesterol w naczyniach tętniczych-zwiększenie ryzyka miażdżycy HDL prenosi cholesterol 2 naczyń tętniczych do watra by zmniejszenie ryzyka mididżycy winerarmining Witaminy związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie wytwarza (wo wytwarza w niewystarcza- jącej ilości). Hipowitaminoza - niedobór witaminy lub witamim w organizmie. Przyczyny →niewbaściwa dieta →> trudności w przyswajaniu witamin; zaburzenia wchłaniania; zakłócenia transportu → zwiększone zapotrzebowanie na witaminy Awitaminoza-calkowity brak witaminy wo witamin w organizmie. Hiperwitaminoza - nadmiar witaminy lub witamin w organizmie. Przyczyny: nadużywanie suplementów diety i leków zawierających witaminy 1. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - magazynowane w organizmie człowiekalgłównie mięśnie i wątroba) →witamina A (retinol) - - funkcje - skutki niedoboru kurza slepota tuszczenie się nabłonków zaburzenia wzrostu wzmożona suchość gabek ocznych →witamina D3 (kalcyferol) . uczestniczy w procesie widzenia-składnik rodopsyny wpływa na właściwy wzrost i rozwój organizmu prawidkowe funkcjonowanie nabłonków funkcje wzmaga wchłanianie wapnia i fostoru z przewodu pokarmowego odkładanie wapnia i fosforu w kościach i zębach - prawidłowy wzrost skutki niedoboru ● →witamina E (tokoferol) - funkcje krzywica (v dzieci) osteoporoza (u dorostych) wypadanie zębów ostabienie mięśni ● przeciwutleniacz prawidłowe funkcjonowanie mięśni chroni ściany naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory wpływa na płodność skutki niedoboru substancja, która jest niezbędna wczesne starzenie się skóry niedokrwistość zaburzenia płodności osłabienie i zanik mięśni do utrzymania prawidłowej pobudliwości komórek siatkówki oka mineralizacja kości i zębów jaja wątroba- orzechy ciemnozielone warzyons A mleko i jego \przetwory nasiona D oleje roślinne pomarańczowę i czerwone awokado wi owoce warzywa i tluste ryby 5030 nabiak -oleje roślinne tran
Biologia /
układ pokarmowy człowieka
Olga;)
8/3/7
Notatka
zagadnienia: sacharydy, białka; lipidy; witaminy; budowa i funkcje; trawienie i wchłanianie; choroby
3
witaminy
239
8/3/7
4
Pokarm-budulec i źródło energii
39
7
2
Witaminy, sole mineralne, woda
57
8/6/7
5
skład chemiczny organizmów
3
1/2
UKŁAD GALL BLADDER CERN L'IVER MOUTH LEA SALIVARY GLAND ESOPHAGUS STOMACH L'ARGE INTESTINE APPENDIX SMALL INTESTINE PANCREAS 1582 RECTUM POKARMOWY дастатках Sacharydy (węglowodany) - związki organiczne o budowie aldehydlowo-ketonowej, zawierające grupy hydroksylowe. . Funkcje źródko energii materiak zapasowy - glikogen magazynowany jest w wątrobie i mięśniach 1. węglowodany przyswajalne 2. węglowodany nieprzyswalajne - triozy •alde hyd glicerynowy . . 3C ● tatwo trawione, a następnie wchłaniane i wykorzystywane przez organizm należą mono-, di- i polisacharydy . nie ulegają trawieniu i nie pełnią wartości odżywczych należą polisacharydy o funkcji budulcowej znajdują się w pokarmach pochodzenia roślinnego (wkry proste). monosacharydy Acząsteczka o funkcji zapasowej GC pentozy •ryboza •deoksyryboza 6c heksozy • galaktoza glukoza дшкого fruktoza SACHARYDY BŁONNIK POKARMOWY grupa związków nieprzyswajalnych dla człowieka 2-10 oligosacharydy 2 obniżenie ciśnienia krwi (dwucukry) disacharydy Laktoza sacharoza glukoza+galaktoza glukoza + fruktoza mà tord glukora + glukora przyspiesza perystaltykę jelit - zapobiega zaparciom zmniejsza uczucie głodu - pęcznieje w żołądku, wpbywa na ośrodek sytości wspomaga rozwój mikrobiomu jelit spowalnia rozkład enzymatyczny węglowodanów - utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi celuloza, pektyny, lignina nie może być trawiony - układ pokarmowy człowieka nie zawiera odpowiednich enzymów funkcje zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów - tworzy kompleksowe związki z kwasami żółciowymi i sterolami zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego wiąże metale ciężkie, toksyny bakteryjne i toksyny pochodzące 2 grzybów wiąże jony sodu ^^-100 polisacharydy • skrobia • celuloza •chityna • glikogen pektyna ● -(wkry złożone) • inulina Orzechy otręby, musli, ryż, nasiona roślin strączkowych Owoce warzywa maka pełnoziarnista i produkty z niej wytwargane Dinamaka former Biakka (proteiny)- biopolimery utworzone z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Funkcje: główny budurec komórek tkanek wchodzą w skład enzymów tworzą przeciwciała Biatka zbudowane są 2 aminokwasów. tworzą białko ferrytyne przechowującą jony żelaza tworzą hemoglobinę udział w transporcie substancji pomiędzy komórką a jej otoczeniem endogénne -syntetyzowane w organizmie - należą: alanina (Ala) arginina (Arg) asparagina (Asn) . ● "glicyna (Gly) prolina (Pro) •seryna (Ser) • asparaginian (Asp)·tyryna (Tyr) glutamina (Gln)...
Pobierz aplikację
Knowunity
Dziel się wiedzą
•cysteina (Cys) *glutaminian (gl) ryby. ● . ● ● umożliwiają ruch (tworzą aktynę i miozynę) tworzą hormony reguluja procesy genetyczne udział w przekazywaniu informacji . orzechy egzogenne - muszą być dostarczane z pokarmem - należą: Biatka dostarczone w pokarmie rozkładane są do aminokwasów, a następnie wchkaniane do krwioobiegu i transportowane do komórek. nabiał fenyloalanina (Phe) -histydyna (His) • izoleucyna (Ile) ·Leucyna (Leu) •kzyna (Lys) zostają wytworzone biatka własne organizmu - synteza odbywa się na rybosomach zgodnie z informacją zawartą W DNA i mRNA 1. biakka pełnowartościowe w swoim składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach biakka pochodzenia zwierzęcego 2. biakka niepełnowartościowe w swoim składzie wykazują braki (ilościowe wo jakościowe) aminokwasów egzogennych białka pochodzenia roślinnego •metionina (Met) treonina (Thr) • tryptofan (Trp) •walina (Val) obrębie komórki -nasiona roślin strączkowych mięso ہنامہ منہ Lipidy (tbuszcze) -estry glicerol i kwasów tłuszczowych Funkcje: energetyczna magazynująca w tkance tłuszczowej stanowią material zapasowy regulacyjna - tworzą hormony steroidowe strukturalna - skład bbon biologicznych Tłuszcze występują - →niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)- posiadają dwa lub więcej wiązań wodorowych orzechy należą kwas arachidonowy ● w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. zawierają nasycone kwasy tłuszczowe - częste spożycie sprzyja rozwojowi miażdżycy kwas linolowy kwas linolenowy organizm nie jest w stanie ich wytwarzać - muszą być przyjmowane z pokarmem rola . ochronna nośnik dia substancji biologicznie czynnych termoizolacyjna hamują wydzielanie soku żołądkowego mediatory odczynu zapalnego z NNKT tworzone są m.in. prostaglandyny - hormony tkankowe działające miejscowe powodują skurcz lub rozkurcz mięśni gładkich proste -tkuszcze właściwe - woski LIPIDY złożone - fosfolipidy -glikolipidy karetenoidy -karoten - ksantofil ryby morskie izoprenowe oleje roślinne steroidy - cholesterol substancja wyjściowe do syntezy kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3 składnik lipoprotein LDL -odklada cholesterol w naczyniach tętniczych-zwiększenie ryzyka miażdżycy HDL prenosi cholesterol 2 naczyń tętniczych do watra by zmniejszenie ryzyka mididżycy winerarmining Witaminy związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie wytwarza (wo wytwarza w niewystarcza- jącej ilości). Hipowitaminoza - niedobór witaminy lub witamim w organizmie. Przyczyny →niewbaściwa dieta →> trudności w przyswajaniu witamin; zaburzenia wchłaniania; zakłócenia transportu → zwiększone zapotrzebowanie na witaminy Awitaminoza-calkowity brak witaminy wo witamin w organizmie. Hiperwitaminoza - nadmiar witaminy lub witamin w organizmie. Przyczyny: nadużywanie suplementów diety i leków zawierających witaminy 1. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - magazynowane w organizmie człowiekalgłównie mięśnie i wątroba) →witamina A (retinol) - - funkcje - skutki niedoboru kurza slepota tuszczenie się nabłonków zaburzenia wzrostu wzmożona suchość gabek ocznych →witamina D3 (kalcyferol) . uczestniczy w procesie widzenia-składnik rodopsyny wpływa na właściwy wzrost i rozwój organizmu prawidkowe funkcjonowanie nabłonków funkcje wzmaga wchłanianie wapnia i fostoru z przewodu pokarmowego odkładanie wapnia i fosforu w kościach i zębach - prawidłowy wzrost skutki niedoboru ● →witamina E (tokoferol) - funkcje krzywica (v dzieci) osteoporoza (u dorostych) wypadanie zębów ostabienie mięśni ● przeciwutleniacz prawidłowe funkcjonowanie mięśni chroni ściany naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory wpływa na płodność skutki niedoboru substancja, która jest niezbędna wczesne starzenie się skóry niedokrwistość zaburzenia płodności osłabienie i zanik mięśni do utrzymania prawidłowej pobudliwości komórek siatkówki oka mineralizacja kości i zębów jaja wątroba- orzechy ciemnozielone warzyons A mleko i jego \przetwory nasiona D oleje roślinne pomarańczowę i czerwone awokado wi owoce warzywa i tluste ryby 5030 nabiak -oleje roślinne tran