Biologia /

układ pokarmowy człowieka

układ pokarmowy człowieka

 UKŁAD
GALL
BLADDER
CERN
L'IVER
MOUTH
LEA
SALIVARY
GLAND
ESOPHAGUS
STOMACH
L'ARGE INTESTINE
APPENDIX
SMALL
INTESTINE
PANCREAS
1582
RECTUM
PO

układ pokarmowy człowieka

user profile picture

Olga;)

1325 Followers

Udostępnij

Zapisz

604

 

8/3/7

Notatka

zagadnienia: sacharydy, białka; lipidy; witaminy; budowa i funkcje; trawienie i wchłanianie; choroby

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

UKŁAD GALL BLADDER CERN L'IVER MOUTH LEA SALIVARY GLAND ESOPHAGUS STOMACH L'ARGE INTESTINE APPENDIX SMALL INTESTINE PANCREAS 1582 RECTUM POKARMOWY дастатках Sacharydy (węglowodany) - związki organiczne o budowie aldehydlowo-ketonowej, zawierające grupy hydroksylowe. . Funkcje źródko energii materiak zapasowy - glikogen magazynowany jest w wątrobie i mięśniach 1. węglowodany przyswajalne 2. węglowodany nieprzyswalajne - triozy •alde hyd glicerynowy . . 3C ● tatwo trawione, a następnie wchłaniane i wykorzystywane przez organizm należą mono-, di- i polisacharydy . nie ulegają trawieniu i nie pełnią wartości odżywczych należą polisacharydy o funkcji budulcowej znajdują się w pokarmach pochodzenia roślinnego (wkry proste). monosacharydy Acząsteczka o funkcji zapasowej GC pentozy •ryboza •deoksyryboza 6c heksozy • galaktoza glukoza дшкого fruktoza SACHARYDY BŁONNIK POKARMOWY grupa związków nieprzyswajalnych dla człowieka 2-10 oligosacharydy 2 obniżenie ciśnienia krwi (dwucukry) disacharydy Laktoza sacharoza glukoza+galaktoza glukoza + fruktoza mà tord glukora + glukora przyspiesza perystaltykę jelit - zapobiega zaparciom zmniejsza uczucie głodu - pęcznieje w żołądku, wpbywa na ośrodek sytości wspomaga rozwój mikrobiomu jelit spowalnia rozkład enzymatyczny węglowodanów - utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi celuloza, pektyny, lignina nie może być trawiony - układ pokarmowy człowieka nie zawiera odpowiednich enzymów funkcje zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów - tworzy kompleksowe związki z kwasami żółciowymi i sterolami zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego wiąże metale ciężkie, toksyny bakteryjne i toksyny pochodzące 2 grzybów wiąże jony sodu ^^-100 polisacharydy • skrobia • celuloza •chityna • glikogen pektyna ● -(wkry złożone) • inulina Orzechy otręby, musli, ryż, nasiona roślin strączkowych Owoce warzywa maka pełnoziarnista i produkty z niej wytwargane Dinamaka former Biakka (proteiny)- biopolimery utworzone z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Funkcje: główny budurec komórek tkanek wchodzą w skład enzymów tworzą przeciwciała Biatka zbudowane są 2 aminokwasów. tworzą białko ferrytyne przechowującą jony żelaza tworzą hemoglobinę udział w transporcie substancji pomiędzy komórką a jej otoczeniem endogénne -syntetyzowane w organizmie - należą: alanina (Ala) arginina (Arg) asparagina (Asn) . ● "glicyna (Gly) prolina (Pro) •seryna (Ser) • asparaginian (Asp)·tyryna (Tyr) glutamina (Gln)...

Więcej zabawy podczas nauki z nami

Pomoc w odrabianiu zadań domowych

Dzięki funkcji zadawania pytań możesz w każdej chwili zadać pytanie i uzyskać odpowiedź od innych uczniów.

Ucz się razem z innymi

Dzięki Knowunity otrzymujesz materiały do nauki od innych w nowoczesny i wygodny sposób, aby jak najlepiej się uczyć. Tutaj uczniowie dzielą się swoją wiedzą, wymieniają się pomysłami i pomagają sobie nawzajem.

Bezpieczne i sprawdzone

Niezależnie od tego, czy chodzi o streszczenia, ćwiczenia czy notatki, Knowunity gromadzi wszystkie treści i tworzy bezpieczne środowisko nauki, do którego dziecko może mieć dostęp w dowolnym momencie.

Pobierz aplikację

Alternatywny zapis:

•cysteina (Cys) *glutaminian (gl) ryby. ● . ● ● umożliwiają ruch (tworzą aktynę i miozynę) tworzą hormony reguluja procesy genetyczne udział w przekazywaniu informacji . orzechy egzogenne - muszą być dostarczane z pokarmem - należą: Biatka dostarczone w pokarmie rozkładane są do aminokwasów, a następnie wchkaniane do krwioobiegu i transportowane do komórek. nabiał fenyloalanina (Phe) -histydyna (His) • izoleucyna (Ile) ·Leucyna (Leu) •kzyna (Lys) zostają wytworzone biatka własne organizmu - synteza odbywa się na rybosomach zgodnie z informacją zawartą W DNA i mRNA 1. biakka pełnowartościowe w swoim składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach biakka pochodzenia zwierzęcego 2. biakka niepełnowartościowe w swoim składzie wykazują braki (ilościowe wo jakościowe) aminokwasów egzogennych białka pochodzenia roślinnego •metionina (Met) treonina (Thr) • tryptofan (Trp) •walina (Val) obrębie komórki -nasiona roślin strączkowych mięso ہنامہ منہ Lipidy (tbuszcze) -estry glicerol i kwasów tłuszczowych Funkcje: energetyczna magazynująca w tkance tłuszczowej stanowią material zapasowy regulacyjna - tworzą hormony steroidowe strukturalna - skład bbon biologicznych Tłuszcze występują - →niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)- posiadają dwa lub więcej wiązań wodorowych orzechy należą kwas arachidonowy ● w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. zawierają nasycone kwasy tłuszczowe - częste spożycie sprzyja rozwojowi miażdżycy kwas linolowy kwas linolenowy organizm nie jest w stanie ich wytwarzać - muszą być przyjmowane z pokarmem rola . ochronna nośnik dia substancji biologicznie czynnych termoizolacyjna hamują wydzielanie soku żołądkowego mediatory odczynu zapalnego z NNKT tworzone są m.in. prostaglandyny - hormony tkankowe działające miejscowe powodują skurcz lub rozkurcz mięśni gładkich proste -tkuszcze właściwe - woski LIPIDY złożone - fosfolipidy -glikolipidy karetenoidy -karoten - ksantofil ryby morskie izoprenowe oleje roślinne steroidy - cholesterol substancja wyjściowe do syntezy kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3 składnik lipoprotein LDL -odklada cholesterol w naczyniach tętniczych-zwiększenie ryzyka miażdżycy HDL prenosi cholesterol 2 naczyń tętniczych do watra by zmniejszenie ryzyka mididżycy winerarmining Witaminy związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie wytwarza (wo wytwarza w niewystarcza- jącej ilości). Hipowitaminoza - niedobór witaminy lub witamim w organizmie. Przyczyny →niewbaściwa dieta →> trudności w przyswajaniu witamin; zaburzenia wchłaniania; zakłócenia transportu → zwiększone zapotrzebowanie na witaminy Awitaminoza-calkowity brak witaminy wo witamin w organizmie. Hiperwitaminoza - nadmiar witaminy lub witamin w organizmie. Przyczyny: nadużywanie suplementów diety i leków zawierających witaminy 1. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - magazynowane w organizmie człowiekalgłównie mięśnie i wątroba) →witamina A (retinol) - - funkcje - skutki niedoboru kurza slepota tuszczenie się nabłonków zaburzenia wzrostu wzmożona suchość gabek ocznych →witamina D3 (kalcyferol) . uczestniczy w procesie widzenia-składnik rodopsyny wpływa na właściwy wzrost i rozwój organizmu prawidkowe funkcjonowanie nabłonków funkcje wzmaga wchłanianie wapnia i fostoru z przewodu pokarmowego odkładanie wapnia i fosforu w kościach i zębach - prawidłowy wzrost skutki niedoboru ● →witamina E (tokoferol) - funkcje krzywica (v dzieci) osteoporoza (u dorostych) wypadanie zębów ostabienie mięśni ● przeciwutleniacz prawidłowe funkcjonowanie mięśni chroni ściany naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory wpływa na płodność skutki niedoboru substancja, która jest niezbędna wczesne starzenie się skóry niedokrwistość zaburzenia płodności osłabienie i zanik mięśni do utrzymania prawidłowej pobudliwości komórek siatkówki oka mineralizacja kości i zębów jaja wątroba- orzechy ciemnozielone warzyons A mleko i jego \przetwory nasiona D oleje roślinne pomarańczowę i czerwone awokado wi owoce warzywa i tluste ryby 5030 nabiak -oleje roślinne tran

Biologia /

układ pokarmowy człowieka

układ pokarmowy człowieka

user profile picture

Olga;)

1325 Followers
 

8/3/7

Notatka

Ta zawartość jest dostępna tylko w aplikacji Knowunity.

 UKŁAD
GALL
BLADDER
CERN
L'IVER
MOUTH
LEA
SALIVARY
GLAND
ESOPHAGUS
STOMACH
L'ARGE INTESTINE
APPENDIX
SMALL
INTESTINE
PANCREAS
1582
RECTUM
PO

Otwórz aplikację

zagadnienia: sacharydy, białka; lipidy; witaminy; budowa i funkcje; trawienie i wchłanianie; choroby

Podobne notatki

user profile picture

3

witaminy

Know witaminy thumbnail

239

 

8/3/7

user profile picture

4

Pokarm-budulec i źródło energii

Know Pokarm-budulec i źródło energii thumbnail

39

 

7

A

2

Witaminy, sole mineralne, woda

Know Witaminy, sole mineralne, woda thumbnail

57

 

8/6/7

user profile picture

5

skład chemiczny organizmów

Know skład chemiczny organizmów thumbnail

3

 

1/2

UKŁAD GALL BLADDER CERN L'IVER MOUTH LEA SALIVARY GLAND ESOPHAGUS STOMACH L'ARGE INTESTINE APPENDIX SMALL INTESTINE PANCREAS 1582 RECTUM POKARMOWY дастатках Sacharydy (węglowodany) - związki organiczne o budowie aldehydlowo-ketonowej, zawierające grupy hydroksylowe. . Funkcje źródko energii materiak zapasowy - glikogen magazynowany jest w wątrobie i mięśniach 1. węglowodany przyswajalne 2. węglowodany nieprzyswalajne - triozy •alde hyd glicerynowy . . 3C ● tatwo trawione, a następnie wchłaniane i wykorzystywane przez organizm należą mono-, di- i polisacharydy . nie ulegają trawieniu i nie pełnią wartości odżywczych należą polisacharydy o funkcji budulcowej znajdują się w pokarmach pochodzenia roślinnego (wkry proste). monosacharydy Acząsteczka o funkcji zapasowej GC pentozy •ryboza •deoksyryboza 6c heksozy • galaktoza glukoza дшкого fruktoza SACHARYDY BŁONNIK POKARMOWY grupa związków nieprzyswajalnych dla człowieka 2-10 oligosacharydy 2 obniżenie ciśnienia krwi (dwucukry) disacharydy Laktoza sacharoza glukoza+galaktoza glukoza + fruktoza mà tord glukora + glukora przyspiesza perystaltykę jelit - zapobiega zaparciom zmniejsza uczucie głodu - pęcznieje w żołądku, wpbywa na ośrodek sytości wspomaga rozwój mikrobiomu jelit spowalnia rozkład enzymatyczny węglowodanów - utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi celuloza, pektyny, lignina nie może być trawiony - układ pokarmowy człowieka nie zawiera odpowiednich enzymów funkcje zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów - tworzy kompleksowe związki z kwasami żółciowymi i sterolami zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego wiąże metale ciężkie, toksyny bakteryjne i toksyny pochodzące 2 grzybów wiąże jony sodu ^^-100 polisacharydy • skrobia • celuloza •chityna • glikogen pektyna ● -(wkry złożone) • inulina Orzechy otręby, musli, ryż, nasiona roślin strączkowych Owoce warzywa maka pełnoziarnista i produkty z niej wytwargane Dinamaka former Biakka (proteiny)- biopolimery utworzone z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Funkcje: główny budurec komórek tkanek wchodzą w skład enzymów tworzą przeciwciała Biatka zbudowane są 2 aminokwasów. tworzą białko ferrytyne przechowującą jony żelaza tworzą hemoglobinę udział w transporcie substancji pomiędzy komórką a jej otoczeniem endogénne -syntetyzowane w organizmie - należą: alanina (Ala) arginina (Arg) asparagina (Asn) . ● "glicyna (Gly) prolina (Pro) •seryna (Ser) • asparaginian (Asp)·tyryna (Tyr) glutamina (Gln)...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Więcej zabawy podczas nauki z nami

Pomoc w odrabianiu zadań domowych

Dzięki funkcji zadawania pytań możesz w każdej chwili zadać pytanie i uzyskać odpowiedź od innych uczniów.

Ucz się razem z innymi

Dzięki Knowunity otrzymujesz materiały do nauki od innych w nowoczesny i wygodny sposób, aby jak najlepiej się uczyć. Tutaj uczniowie dzielą się swoją wiedzą, wymieniają się pomysłami i pomagają sobie nawzajem.

Bezpieczne i sprawdzone

Niezależnie od tego, czy chodzi o streszczenia, ćwiczenia czy notatki, Knowunity gromadzi wszystkie treści i tworzy bezpieczne środowisko nauki, do którego dziecko może mieć dostęp w dowolnym momencie.

Pobierz aplikację

Knowunity

Dziel się wiedzą

Otwórz aplikację

Alternatywny zapis:

•cysteina (Cys) *glutaminian (gl) ryby. ● . ● ● umożliwiają ruch (tworzą aktynę i miozynę) tworzą hormony reguluja procesy genetyczne udział w przekazywaniu informacji . orzechy egzogenne - muszą być dostarczane z pokarmem - należą: Biatka dostarczone w pokarmie rozkładane są do aminokwasów, a następnie wchkaniane do krwioobiegu i transportowane do komórek. nabiał fenyloalanina (Phe) -histydyna (His) • izoleucyna (Ile) ·Leucyna (Leu) •kzyna (Lys) zostają wytworzone biatka własne organizmu - synteza odbywa się na rybosomach zgodnie z informacją zawartą W DNA i mRNA 1. biakka pełnowartościowe w swoim składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach biakka pochodzenia zwierzęcego 2. biakka niepełnowartościowe w swoim składzie wykazują braki (ilościowe wo jakościowe) aminokwasów egzogennych białka pochodzenia roślinnego •metionina (Met) treonina (Thr) • tryptofan (Trp) •walina (Val) obrębie komórki -nasiona roślin strączkowych mięso ہنامہ منہ Lipidy (tbuszcze) -estry glicerol i kwasów tłuszczowych Funkcje: energetyczna magazynująca w tkance tłuszczowej stanowią material zapasowy regulacyjna - tworzą hormony steroidowe strukturalna - skład bbon biologicznych Tłuszcze występują - →niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)- posiadają dwa lub więcej wiązań wodorowych orzechy należą kwas arachidonowy ● w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. zawierają nasycone kwasy tłuszczowe - częste spożycie sprzyja rozwojowi miażdżycy kwas linolowy kwas linolenowy organizm nie jest w stanie ich wytwarzać - muszą być przyjmowane z pokarmem rola . ochronna nośnik dia substancji biologicznie czynnych termoizolacyjna hamują wydzielanie soku żołądkowego mediatory odczynu zapalnego z NNKT tworzone są m.in. prostaglandyny - hormony tkankowe działające miejscowe powodują skurcz lub rozkurcz mięśni gładkich proste -tkuszcze właściwe - woski LIPIDY złożone - fosfolipidy -glikolipidy karetenoidy -karoten - ksantofil ryby morskie izoprenowe oleje roślinne steroidy - cholesterol substancja wyjściowe do syntezy kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3 składnik lipoprotein LDL -odklada cholesterol w naczyniach tętniczych-zwiększenie ryzyka miażdżycy HDL prenosi cholesterol 2 naczyń tętniczych do watra by zmniejszenie ryzyka mididżycy winerarmining Witaminy związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie wytwarza (wo wytwarza w niewystarcza- jącej ilości). Hipowitaminoza - niedobór witaminy lub witamim w organizmie. Przyczyny →niewbaściwa dieta →> trudności w przyswajaniu witamin; zaburzenia wchłaniania; zakłócenia transportu → zwiększone zapotrzebowanie na witaminy Awitaminoza-calkowity brak witaminy wo witamin w organizmie. Hiperwitaminoza - nadmiar witaminy lub witamin w organizmie. Przyczyny: nadużywanie suplementów diety i leków zawierających witaminy 1. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - magazynowane w organizmie człowiekalgłównie mięśnie i wątroba) →witamina A (retinol) - - funkcje - skutki niedoboru kurza slepota tuszczenie się nabłonków zaburzenia wzrostu wzmożona suchość gabek ocznych →witamina D3 (kalcyferol) . uczestniczy w procesie widzenia-składnik rodopsyny wpływa na właściwy wzrost i rozwój organizmu prawidkowe funkcjonowanie nabłonków funkcje wzmaga wchłanianie wapnia i fostoru z przewodu pokarmowego odkładanie wapnia i fosforu w kościach i zębach - prawidłowy wzrost skutki niedoboru ● →witamina E (tokoferol) - funkcje krzywica (v dzieci) osteoporoza (u dorostych) wypadanie zębów ostabienie mięśni ● przeciwutleniacz prawidłowe funkcjonowanie mięśni chroni ściany naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory wpływa na płodność skutki niedoboru substancja, która jest niezbędna wczesne starzenie się skóry niedokrwistość zaburzenia płodności osłabienie i zanik mięśni do utrzymania prawidłowej pobudliwości komórek siatkówki oka mineralizacja kości i zębów jaja wątroba- orzechy ciemnozielone warzyons A mleko i jego \przetwory nasiona D oleje roślinne pomarańczowę i czerwone awokado wi owoce warzywa i tluste ryby 5030 nabiak -oleje roślinne tran